Bijenproducten & propolis

Kent u de heilzame werking van koninginnengelei, honing, stijfmeel en bijenwas voor uw welzijn al? Dan zult u ontdekken dat de bijenkast nog een andere schat bevat: propolis, een totaaloplossing voor natuurlijk welzijn, het hele jaar door. 

Propolis is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, onder andere populieren (vooral de Franse propolis).  "propolis" is afkomstig uit het Grieks en betekent "voor de stad": de bijen plaatsen het voor de ingang van de bijenkorf als een natuurlijke barrière om het volk te beschermen tegen microbiologische aanvallen en roofdieren.

De rijkdom van propolis schuilt in de vele werkzame stoffen die het bevat.  Hij bevat onder andere flavonoïden, fenolzuren, aromatische zuren en heel veel oligo-elementen.  Het is een stof die nergens anders in de natuur te vinden is.  

De afgelopen jaren heeft ook de wetenschap zich over propolis gebogen en een belangrijk, natuurlijk en uniek vermogen voor het welzijn van de mens aangetoond.  

De imker kan de propolis uit de bijenkast halen zonder het bijenvolk te beschadigen.  De ingezamelde hoeveelheid hangt af van de vegetatie in de omgeving en van het bijenras.  De gemiddelde hoeveelheid varieert tussen 100  en 300 g per bijenkast per jaar.  Dat betekent natuurlijk dat propolis een zeldzame, kostbare stof is! 

Laten we dus met z'n allen zorg dragen voor deze naarstige diertjes !

Zie ook: https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/dierengezondheid/de-bijen